Sayfalar

buzzboost

30 Eylül 2013 Pazartesi

Ağ nedir?



1.Ağ nedir?
2.Bilgisayar ağları neden geliştirilir?
3.Bir ağın bileşenleri nelerdir.
Amaçlar:
1.Bilgisayar ağlarının gerekliliğinin açıklanması.
2.Ağların öneminin ve neden gerekli olduğunun kavratılması.
3.Ağları meydana getiren elemanların  ve ağda paylaşılan işlerin önemi,ekonomik yönden avantajlarının açıklanması.



Bilgisayar Ağları neden Geliştirilir?


            Bir ağın en önemli görevi kullanıcılar arasında iletişim sağlamaktır.Kullanıcıların birbirlerinin bilgisayarlarının kaynaklarından yararlanmalarını sağlar.Bu kaynaklar bir yazıcı,sürücü yada bir sabit disk olabilir.Örneğin diğer bilgisayarın sabit diskinde duran bir veri dosyasına erişerek onu kullanmak gibi.
            Gelişmiş bilgisayar ağları kişisel bilgisayarlar,mini ve büyük bilgisayarlardan oluşmuş değişik kapasitedeki bilgisayar sistemlerinin tümünün birden birbirine bağlanmasını sağlarlar.

            Bir Ağ ortamı ile sağlanan yararlar:
            Programların ve dosyaların paylaşımı
            Ağ kaynaklarının paylaşımı
            Elektronik posta
            Bir çalışma grubunun oluşturulması
            Merkezi yönetim
            Güvenlik
            Kişisel Bilgisayar kullanımının ekonomik olarak artırımının sağlanması

            Programların ve dosyaların paylaşılması:Birçok programın uyarlamalarının alınması o programın ayrı ayrı alınmasından her zaman daha ekonomik olacaktır.Örneğin bir ofiste beş ayrı bilgisayara ayrı ayrı birer adet veritabanı programı almak yerine ağın ana makinesine bir program almak ve onun diğer kullanıcılar tarafından kullanılması gibi...
            Ağ sayesinde kullanıcılar programların tamamından yararlandıkları gibi belli izinler ve haklar çerçevesinde diğer kullanıcıların dosyalarına da erişebilirler.Böylece diğer kullanıcıların hazırlamış olduğu belgelerden de yararlanırlar.Bununla beraber kullanıcılar kendi kişisel uygulamaların yanı sıra ortak birtakım çalışmaları da ağ içinde belli bir alanda yaparlar.Örneğin ortak kullanım için bir dizinin kullanımı gibi...

Ağ kaynaklarının paylaşılması:Ağ kaynaklarının başında ağ yazıcıları ve sabit disk gelir.Ağ içinde bulunan yazıcıları,çizicileri,sürücüleri diğer kullanıcılarda rahatlıkla kullanabilirler.

Elektronik posta:Ağ içindeki kullanıcıların birbirlerine yada gruplar arası mesaj,doküman göndermeleridir.Kullanıcılar kolaylıkla birbiriyle iletişim kurabilirler.Bu arada bir posta kutusunu kullanarak birbirlerine mesaj bırakırlar.

Bir çalışma grubunun oluşturulması:Bir departman veya proje grubu bir çalışma grubu olarak tanımlanabilir ve ortak bir ağı kullanabilirler.Bir gruba dahil olan kullanıcı o grubun yararlandığı bütün kaynaklardan yararlanır.Grup üyeleri birbirlerine mesajlar yollayabilir ve çalışma planlarını yaparlar.

Merkezi yönetim:Bir firmada çok sayıda bilgisayarın sadece bir kullanıcı tarafından denetlenmesi herkesin kendi başına çalışması anlamına gelir.Kullanıcılar farklı uygulamaları kullanabilirler.Böylece firma içindeki bütünlük azalır.Bir ağ sayesinde gerçekleştirilen bütünleşme firma içinde tutarlı bir uyumu sağlar.Bu merkezi yönetim firma içinde güvenliği de kolaylıkla sağlar.Yedekleme vb. hizmet işleri yine ağ içinde daha kolay yapılır.

Güvenlik:Ağ yazılımlarında izinsiz kullanıcıların erişimlerini engelleyen güvenlik özellikleri bulunur.Bunun dışında ağ içinde yapılan bütün çalışmalar izlenebilir ve zaman,erişilebilecek dizinler vb. bakımdan sıralanabilir.Yine bu şekilde ağ yönetmeni bir iş istasyonunu belli bir saatte yada belli bir dizinde çalışması için kısıtlayabilir.
            Kişisel bilgisayar kullanımının ekonomik olarak artırımının sağlanması:Bu imkan yeterli özelliklere sahip bir ana makineye daha az özellikte ve bu nedenle daha ucuz olarak bilgisayar edinilmesini sağlar.

 

Bir ağ (network) belli yazılım ve donanım parçalarından (bileşenlerinden) oluşur.


-          Ağişletim sistemi yazılımı
-          Hizmet birimi (Ana makine)
-          İş istasyonu
-          Ağ arabirim kartı (Eternet kartı)
-          Kablolama sistemi
-          Paylaşılan kaynaklar ve çevre birimleri 










 
         

            Ağ işletim sistemi yazılımı,ağın işletimini sağlayan özel bir yazılımdır.Ağın yönetimini,iletişimi,kaynakların kullanımını sağlayan bu yazılım genellikle büyük firmaların ürünü olan gelişmiş ürünlerdir.Bu ürünlere aşağıda örnekler verilmiştir.
           
-          NT
-          Novel Netware
-          Microsoft LAN Manager
-          ArtiSoft LANtastik

Ağ işletim sisteminin temel görevi ağ kaynaklarının kullanımının sağlanmasıdır.Ağ kaynaklarının yanı sıra ağın güvenliği ve denetimini de sağlayan ağ işletim sistemlerinin çok sayıda özellikleri vardır.Çünkü ağ ile birlikte kullanıcıların yapabildikleri artar ve sistemin denetimi güçleşir.
            Hizmet birimi (ana makine/server),ağ işletim sistemini işleten bilgisayardır.İş istasyonları hizmet birimine bağlanarak ağa dahil olurlar.Ağın denetimini,yazdırma vb.temel işlemleri hizmet birimi sağlar.İş istasyonu (Workstation) yada düğüm (node)olarak adlandırılır.İş istasyonları kendi sabit diski olabileceği gibi disksizde olabilir.Disksiz iş istasyonları,ağ arabirimi kartlarında yer alan özel bir öz-yükleme (boot) programı ile hizmet birimine bağlanırlar.

Ağ arabirim kartı (Network Interface Card),ağa bağlı olan her bilgisayarın bir karta gereksinimi vardır.Bu kart sayesinde iş istasyonu ağa dahil olur.Kablolama sistemi üzerinden hizmet birimine erişir.Ağ kartları genellikle sonradan eklenirler.Kartlar ağ tipine uyum sağlamak zorundadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder